Zdroj: http://www.babiciny-bylinky.tode.cz/mata-peprna  •  Vydáno: 27.1.2013 18:24  •  Autor: kubassi

Máta peprná

Popis: Máta peprná je kulturní rostlina, kříženec (hybrid) máty klasnaté a vodní. Je to mrazuvzdorná vytrvalá bylina vysoká 30 až 80 cm, rozrůstající se až agresivně nadzemními kořenujícími výběžky. Plody nevytváří. Kvete od června do září květy starorůžové až nafialovělé barvy, uskupenými do dlouhých a hustých zašpičatělých květenství na koncích stonků. Celá rostlina voní a chutná po mentolu.

Výskyt: Máta peprná se v četných kultivarech hojně pěstuje po celém světě, u nás rovněž, často v zahradách, v přírodě zplaňuje.

Sbíraná část: List, méně nať.

Sběr a sušení: List nebo rozkvétající nať se od června do srpna sbírají v dopoledních hodinách za suchého počasí, stojí-li Luna v Raku, Štíru nebo Rybách. Musí se sušit ve stínu velmi rychle, jinak listy zhnědnou. Umělé sušení nesmí překročit teplotu 35 stupňů. Sušená bylina voní typicky po mentolu.

Užití: Máta peprná obsahuje mentolovou silici, která má chladivé a antiseptické vlastnosti, uklidňuje hladké svalstvo zažívacího ústrojí, čímž příznivě působí při bolestivých křečích trávicího ústrojí, nemocech žaludku nervového původu, nedostatečném vylučování žluče, nadýmání. Povzbuzuje chuť k jídlu. Účinně potlačuje kašel, likviduje i některé druhy bakterií a virus způsobující opar na ústech i genitáliích. Mátový čaj se pije při bolestech hlavy, menstruačních bolestech nebo při onemocnění z vypětí a stresu.

Recept:Dvě čajové lžičky máty přelijte 200 ml vřelé vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Pijte k utlumení kašle, uklidnění zažívacího ústrojí nebo při bolestech hlavy. Nekolik kapek silice máty nakapejte do aromalampy na dezinfekci místnosti nebo si potřete spánky při bolestech hlavy.