Zdroj: http://www.babiciny-bylinky.tode.cz/majoranka-zahradni  •  Vydáno: 26.1.2013 22:04  •  Autor: kubassi

Majoránka zahradní

Popis: Silně aromatická bylina, zpravidla malá, ale kvetoucí lodyhy mohou dorůst až do výšky 60 cm. Má drobné plstnaté šedozelené lístky. Kvete v červenci a v srpnu droboučkými bílými nebo lehce růžovými květy seskupenými jakoby v klubíčka či klásky.

Výskyt: U nás a v dalších chladných oblastech je pěstována jako letnička (zpravidla nepřežije zimu a vlhko), někdy i zplaňuje, v teplých krajích je vytrvalá.

Sbíraná část: Nať.

Sběr a sušení: Nať se seřezává před květem, za suchého počasí, stojí-li Luna v Blížencích, Váhách nebo Vodnáři. Suší se ve stínu. Při umělém sušení teplota nesmí přesáhnout 40 stupňů. Sušená majoránka má výraznou typickou vůni a chuť.

Užití: Majoránka je známá a používaná hlavně v kuchyni jako koření. Podporuje trávení, přidává se k luštěninám, protože tlumí nadýmání a vřišní křeče. Zlepšuje činnost střev a žaludku. V nálevu jako bylinný čaj se pije při menstruačních bolestech, při nadýmání, střevní kolice. Majoránka má i silně uklidňující účinek, užívá se při rozčilení, stresech, nespavosti, nervové slabosti vůbec. Dále podporuje tvorbu mateřského mléka. Účinně rozpouští hleny a užívá se při katarech horních dýchacích cest, kašli a nachlazení.Majoránka se přidává též do koupele na povzbuzení nebo na omývání ran. Výborná je jako přísada do inhalací při zánětu dýchacích cest, rýmě, astmatu a nachlazení. Při alergické rýmě se doporučuje vatový tampon namočit do odvaru majoránky a zasunout do nosních dírek.

Receot: Jednu polévkovou lžíci majoránky přelijte 200 ml vřelé vody, 5 minut vyluhujte, potom sceďte. Pijte 2x denně při menstruačních potížích nebo nadýmání.