Zdroj: http://www.babiciny-bylinky.tode.cz/lichorerisnice-vetsi  •  Vydáno: 26.1.2013 2:36  •  Autor: kubassi

Lichořeřišnice větší

Popis: Lichořeřišnice je v našich podmínkách jednoletá bylina. Má poléhavou nebo plazivou lodyhu až 3 m dlouhou. Listy jsou okrouhlé, štítovité, s řapíkem připojeným naspodu čepele mimo okraj. Kvete od května do října zlutými, oranžovými nebo ohnivě červenými květy na dlouhých stopkách.

Výskyt: Pochází z Jižní Ameriky. U nás se často pěstuje jako okrasná letnička, na záhonech i žardiniérách, ojediněle zplaňuje.

Sbíraná část: Kvety, listy a semena.

Sběr a sušení: Květy a listy, na šťávu celá nať, se sbírají po celou dobu vegetace za suchého počasí, stojí-li Luna v Blížencích, ve Lvu nebo Střelcim postupně podle zralosti v srpnu a v září. Semena se nechají v místnosti volně doschnout nebo se použijí čerstvá.

Užití: Lichořeřišnice působí jako přírodní antibiotikum. Velmi dobře léčí záněty močového měchýře a dýchacích cest. Pomáhá likvidovat stafylokokym streptokoky a další druhy nepříjemných bakterií. Nejlepší lékovou formou je tinktura - lihový macerát, který můžete podávat 3x denně a při urologických potíží přidávat i do urologického čaje. Léčebné látky lichořeřišnice se začnou vylučovat (a tím i léčit) močí už za dvě aaž tři hodiny, maximum vylučování je po pěti až deseti hodinách a končí asi za 15 hodin. Částečně se tyto látky vylučují plícemi a tím léčí infekce dýchacích cest. Lichořeřišnice se osvědčila také při léčení opakované kandidózy - zánětu pochvy způsobené infekcí kvasinkami. Z listů a květů se lusuje šťáva bohatá na vitamín C. Zevně se tinktura z lichořešnice užívá proti padání vlasů. Luchořeřišnice se uplatní také v kuchyni, čerstvé listy a květy se přidávají do salátů a pomazánek. Nedozrálá semena se nakládají do octa jako kapary.

Recept: 30 g vylisované čerstvé šťávy nebo 40 až 50 g salátu z listů a květů užívejte 2x denně při bronchiálním zánětu nebo akutním zánětu močových cest.