Zdroj: http://www.babiciny-bylinky.tode.cz/levandule-lekarska  •  Vydáno: 26.1.2013 2:28  •  Autor: kubassi

Levandule lékařská

Popis: Tento druh je znám též pod názvy levandule pravá, klasnatá nebo úzkolistá. Levandule lékařská, tradiční léčivka, je teplomilný vytrvalý vonnný polokeř asi 30 až 60 cm vysoký, s drobnými úzkými plstnatými listy šedavě zelené barvy. Kvete v červenci a v srpnu šedomodrými až světle fialovými květy sousředěnými do válcovitých květenství.

Výskyt: Původní je v západním Středomoří, rozšířila se po celém Středomoří, kde se pěstuje ve velkém, a na různá místa Evropy. Planě roste na výslunných kamenitých svazích. Největší léčebné účinky má droga ze Středomoří, u nás pěstovaná levandule má účinky slabší. Jaako okrasná se pěstuje v zahradách.

Sbíraná část: Květ a nať.

Sběr a sušení: Sklízejte v červenci a v srpnu těsně pře úplným rozvinutím květů, za suchého počasí, stojí-li Luna v Blížencích, Váhách nebo Vodnáři. Nať sežněte nebo ostříhejte. Sušte ve stínu nebo umělou teplotou do 40 stupňů.

Užití: Má mírné zklidňující účinky na centrální nervovou soustavu. Ve formě nálevu se užívá při nespavosti, podrážděnosti, bušení srdce. Mírně snižuje krevní tlak. Uvolňuje křeče hladkého svalstva trávicího traktu a upravuje střevní činnost při nadýmání a průjmech. Má také mírné močopudné účinky. Zevně se levandule užívá ve formě studených obkladů při podvrtnutí kotníku.

Levandulová koupel uklidňuje nervy, dobře funguje i při revmatických potížích, špatně se hojících ranách a při různých kožních ekzémech. V dnešní době se hodně používá levandulová silice obsažená v oleji, který se vtírá přímo do pokožky například na popáleniny, na místo vpichu komára, včely, vody. Olej vetřený do spánků ulevuje od bolesti hlavy, lze jej kapat i přímo do koupele. Levandule se též používá jako koření a jako přísada do kosmetických přípravků.

Recept: Do čtvrt kila tvarohu zamíchejte 10 kapek levandulové silice aa natřete na místa spálená nadměrným sluněním. Nechte působit 20 až 25 minut a opláchněte dvěma litry vlažné vody s 200 ml mléka, do kterého jste nakapali 10 kapek levandulového oleje. Obklad uklidňuje a regeneruje pokožku.