Zdroj: http://www.babiciny-bylinky.tode.cz/kostival-lekarsky  •  Vydáno: 25.1.2013 22:36  •  Autor: kubassi

Kostival lékařský

Popis: Kostival je vytrvalá robustní rostlina až 1,4 m vysoká, celá drsně chlupatá, s velkými listy a křídlatě hranatýmilodyhami, vyrůstajícími z tlustého vicehlavého oddenku, který je na povrchu černý a uvnitř bílý. Kvete od května do července trubkovitě zvonkovými květy nachové, zřídka i růžové a bílé barvy, sestavenými do hustých, obloukovitě sehnutých květenství (vijanů).

Výskyt: Eurasijský druh. U nás je kostival hojně rozšířený, roste na vlkých místech, u potoků, řek, rybníků, v příkopech, na okrajích lesů.

Sbíraná část: Kořen.

Sběr a sušení: Kořen sbírejte na podzim, v září až říjnu, nebo na jaře, v březnu a dubnu, v podvečerních hodinách nebo brzy ráno, po východu slunce, za suchého dne, stojí-li Luna v Býku, Paanně nebo Kozorohu. Omytý a rozpůlený kořen se suší na slunci nebo při umělé teplotě do 45 stupňů.

Užití: Významná léčivka, jejíž léčivé vlastnosti byly využívány už ve starověku. Obnovuje a hojí sliznice a podporuje regeneraci tkání. Kostival se vnitřně používá při kašli, léčí žaludeční vředy, popáleniny a poleptané sliznice. Při vnitřním užívání pijte čaj maximálně tři týdny. Zevně se používá na pohmožděniny, bércové vředy, zlomeniny, záněty žil, dnu, onemocnění kloubů, svalové záněty. Používá se i jako kloktadlo při paradentóze nebo k obkladům na špatně se hojící poranění.

Recept: Obklad na hojení podlitin, bolesti svalů, kloubů, kožní záněty, změkčování zatvrdlin: hrst nastrouhaného čerstvého kořene kostivalu smíchejte s jednou čajovou lžičkou medu. Kašovitý obklad přiložte na postižené místo, ovažte plátnem a nechte tři hodiny působit.