Zdroj: http://www.babiciny-bylinky.tode.cz/kokoska-pastusi-tobolka  •  Vydáno: 25.1.2013 21:29  •  Autor: kubassi

Kokoška pastuší tobolka

Popis: Zpravidla dvouletá bylina, s lodyhami 30 až 40 cm vysokými, vyrůstajícími z přízemní růžice listů. Květy jsou drobounké, bílé, seskupené v hrozny na koncích lodyh. Kvetou většinou po celý rok. Plody jsou typicky trojúhelníkovité až klínovité šešulky, nahoře nejširší, vyrůstají jednotlivě na dlouhých stopkách.

Výskyt: Kokoška roste takřka po celém světě, u nás ji najdete všude jako běžný plevel po celém území, od nížin až do hor.

Sbíraná část: Nať.

Sběr a sušení: Kvetoucí nať se sbírá za suchého počasí téměř po celý rok (nesmí mít bílý povlak svědčící o napadení plísněmi). V době sběru jsou květy mírně rozvinuté. Sbírejte je v dopoledních hodinách po zaschnutí rosy, stojí-li Lina v Blížencích, Váhách nebo Vodnáři. Celou nať usekněte co nejníže u země i s přízemní listovou růžicí u kořenového krčku. Sušte v polostínu. Umělá teplota je do 40 stupňů.

Užití: Vnitřně kokoška příznivě působí na hladké děložní svalstvo při silném děložním krvácení nebo při silné menstruaci a na svalstvo močového mechýře. Dále se používá při potížích s močením a močovém a ledvinovém písku. Pozor na předávkování kokošky, může způsobit ochrnutí centrálního neervového systému! Nepodávat dlouhodobě, dětem ani kojícím a těhotným ženám. Při delším užívání doporučuji volit směsi, kde podíl kokošky je nejvýše 40 %. Zevně se užívá kokoška ve formě obkladů na ochablé svalstvo, pohmožděniny, křečové žíly, záněty šlach nebo k vymývání ran. Čerstvá šťáva z kokošky se kape do nosu proti krvácení.

Recepty: 250g čerstvé pomačkané natě kokošky přelijte litrem 45% alkoholu, dejte na teplé místo na okno na 20 dnů a občas protřepte. Pak přefiltrujte a užívejte po jídle 3x denně pět kapek na sklenici vody. Extrakt používejte při silné menstruaci, k zastavení bílého výtoku nebo vtírejte na bolestivá místa svalů a šlach. Na křečové žíly přikládejte obkad z rozdrcené čerstvé natě, aa to na hodinu každý třetí den, ne častěji.