Vyhledávání

Menu

Sponzoři

BlogMat - Banner 88x31
Kategorie: Bylinky

Jahodník obecný

Popis: Jahodník je trvalka až 20 cm vysoká, s větveným oddenkem, typickými trojčetnými listy v přízemní růžici a s plazivými kořenujícími výběžky, jimiž se šíří do okolí. Kvete od května do září. Květy mají bílé korunní plátky, po odkvětu květní lůžka zdužnatí do podoby jahody - šťavnatých, sladkých, příjemně vonících, vejčitých či kulovitých červených útvarů, na povrchu posetých drobnými zrnkovitými plody - nažkami (celek se nazývá souplodí).

Výskyt: Roste po celé Evropě, u nás hojně na pasekách, křovinatých stráních, lesních mýtinách. Poslední dobou se pěstuje i v přírodě koncipovaných zahradách.

Sbíraná část: List, plod.

Sběr a sušení: List se sbírá v době květu rostliny na jaře, květnu, kdy listy jsou svěže zelené a plné účinných látek. Sbírejte za suchého dne v dopoledních hodinách po uschnutí rosy, stojí-li Luna v Rku, Štíru nebo Rybách. Sušte ve stínu, při teplote nepřevyšující 40 stupňů. Jahody určené k sušení sbírejte za slunečného dne, stojí-li Luna v Beranu, Lvu či Střelci. V tuto dobu si zachovají svou léčivou sílu, aroma a nepodléhají plísni.

Užití: Čaj (nálev) z lístků je lahodný a chutný a může nahradit jakýkoli zelený nebo černý čaj, a současně je léčivým nápojem. Působí močopudně, podporuje vylučování kyseliny močoé a rozpad ledvinových kamenů. Léčí průjmy a pomáhá při onemocněních jater a sleziny, při astmatu, kašli. Jahodník je všestranná bylina, působí na celý organismus a neměla by chybět v žádné domácnosti. Plody obsahují velké množství všech vitámínů. Mírní horečky, jsou lehce stravitelné a oblíbené u dětí. Čistí celý organismus, regenerují jej a dodávají sílu, povzbuzují chuť k jídlu.

Recept: V jahodové sezóně si udělejte jahodové dny vždy, když Luna stojí v Beranu, Lvu nebo Střelci. Jezte celý den jen jahody a pijte odvar z jahodových listů (chutnější jsou fermentované), dvě čajové lžičky řezaných listů vařte ve 250 ml vody 5 minut, 10 minut vyluhujte a pak sceďte. Kůru držte jeden až tři dny.

 

print Formát pro tisk

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.