Vyhledávání

Menu

Sponzoři

BlogMat - Banner 88x31
< návrat zpět

Vaše byliny


Téma: Brambory-bramborové hlízy rss

Zaslal/a 5.3.2013 13:27

Solanum tuberosum - Od roku 1565 kdy byly dovezeny do Evropy se rozšířilo jejich pěstování po celém světě. Jedním z nejdůležitějších produktů hlíz je škrob - amylum solani. Je jednou z hlavních komponent hydrofilních mastí (tj.vodu a sekrety odnímající) a zásypů. Mírní tak dráždění pokožky při svědivých zánětlivých onemocněních. Bramborové hlízy obsahují bílkoviny, četné aminokyseliny, pektiny, organické kyseliny, minerální látky a vitamíny, především vitamín C. Proto v naší výživě mají takový význam. V lékařství jsou dobrým prostředkem při těžké chronické hyperacitidě. Neutralizuje žaludeční kyseliny a tím snižuje pocit pálení žáhy. Dobré výsledky jsou při užívání šťávy ze syrových brambor, která příznivě působí při gastritidách, zácpě, vředových chorobách trávícího traktu, močových kamenech, hemeroidech, cukrovce a skorbutu a plynatosti. Užívá se ke kloktání a výplachům krku a úst při zánětech. Bramborový škrob se doporučuje aplikovat při popáleninách prvního stupně se přikládá na poraněné místo obklad namočený do čerstvé šťávy, při opaření, vředech pokožky a vyrážkách nastrouhaný brambor s olivovým olejem se přikládá na bolestivá místa. Na popraskané ruce se použijí 2 oloupané a uvařené brambory s jednou lžičkou glycerinu a lžičkou oleje, přidá se voda až vznikne kašička,která se nanese na 10 min. na ruce - poté umýt v teplém mléce, dá se použít i jako kosmetický obklad. Při cukrovce a vředové chorobě se pije šťáva z brambor 4x denně 1/2 sklenice, přidat med a citrónovou šťávu po dobu 4 týdnů.


Nebyly zaslány žádné odpovědi.