Vyhledávání

Menu

Sponzoři

BlogMat - Banner 88x31
< návrat zpět

Vaše byliny


Téma: Koriandr rss

Zaslal/a 7.2.2013 21:03

Koriandr je jednoletá (někdy i dvouletá) bylinka z čeledi miříkovité, podobně jako celer, anýz, nebo například kopr a kmín. Dorůstá výšky i přes půl metru. Květy mají bílou, až růžovou barvu. Plodem je nažka.
V léčitelství používáme plody a listy koriandru. Má pozitivní vliv na trávící soustavu - zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Připravený koriandrový čaj napomáhá při žaludečních bolestech, pocitu plnosti či nadýmání. Obklady z koriandru pomáhají při kloubních a revmatickým obtížích.

Inhalace výparů z vařícího se drceného koriandru užíváme při chronické rýmě, spojené s chronickým katarem horních cest dýchacích. Dle potřeby inhalujeme jednou až dvakrát denně po 5 až 10 minutách.

V gastronomii se využívá jako koření zejména v asijské a indické kuchyni. Dále pak k nakládání hub a zeleniny, přípravě různých druhů masa, jako skopové, vepřové a ryby. Využíváme samostatně jednotlivé části – listy, kořen i semena. Listy koriandru mají chuť anýzu, kořen je pak intenzivnější a semínka koriandru připomínají pikantní pomerančovou kůru. Koriandr je součástí koření kari.

ZDROJ:
http://www.bylinky.info/


, #000465
Uvedený text je zkopírovaný z webu bylinky.info, konkrétně z článku Koriandr. Prosím o uvedení zdroje k Vašemu článku, nebo odstranění duplicitního textu. Děkuji