Vaše byliny
Téma: Koriandr
Zaslal/a
7.2.2013 21:03Koriandr je jednoletá (někdy i dvouletá) bylinka z čeledi miříkovité, podobně jako celer, anýz, nebo například kopr a kmín. Dorůstá výšky i přes půl metru. Květy mají bílou, až růžovou barvu. Plodem je nažka.
V léčitelství používáme plody a listy koriandru. Má pozitivní vliv na trávící soustavu - zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Připravený koriandrový čaj napomáhá při žaludečních bolestech, pocitu plnosti či nadýmání. Obklady z koriandru pomáhají při kloubních a revmatickým obtížích.
Inhalace výparů z vařícího se drceného koriandru užíváme při chronické rýmě, spojené s chronickým katarem horních cest dýchacích. Dle potřeby inhalujeme jednou až dvakrát denně po 5 až 10 minutách.
V gastronomii se využívá jako koření zejména v asijské a indické kuchyni. Dále pak k nakládání hub a zeleniny, přípravě různých druhů masa, jako skopové, vepřové a ryby. Využíváme samostatně jednotlivé části – listy, kořen i semena. Listy koriandru mají chuť anýzu, kořen je pak intenzivnější a semínka koriandru připomínají pikantní pomerančovou kůru. Koriandr je součástí koření kari.
ZDROJ:
http://www.bylinky.info/