Popis: Dobromysl je otužilá trvalka až 60 cm vysoká. Kvete v červenci a srpnu. Květy jsou drobné, pyskaté, mají růžovou až nafialovělou barvu a na koncích větviček vytvářejí hlávky. Celá rostlina příjemně voní.
Výskyt: Od Středomoří po Skandinávii. U nás roste na slunných stráních, pasekách, ve světlých lesích, v křovinách, podél cest.
Sbíraná část: Nať
Sběr a sušení: V červenci až v srpnu se seřezávají vrcholky kvetoucí natě s olistěnými lodyhami, a to za suchého počasí v poledních hodinách a přes poledne, stojí-li Luna v Blížencích, Váhách, Vodnáři. Suší se ve stínu do teploty 40 stupňů. Po usušení je droga příjemně aromatická. Silné lodyhy po usušení odstraňte.
Užití: Využívá se hlavně spasmolytický účinek dobromysli při křečovitém a suchém kašli, usnadňuje odkašlávání. Má dezinfekční, protizánětlivé a proti plísňové účinky. Zvyšuje vylučování žluči. Z jejího názvu vyplývá, že umí navodit dobrou náladu: používá se na uklidnění, dlouhodobě při depresích. Pro aromatickou chuť a vůni se používá často v kuchyni jako výborné, typicky středomořské koření, například při pečení a grilování masa a ryb, do marinád, polévek, omáček a salátů, na pizzu. Je běžně známé a občas se prodává pod názvem oregano.
Recept: Jednu čajovou lžičku dobromysli přelijte šálkem vřelé vody, přiklopte a 15 minut vyluhujte, potom sceďte. Pijte 3x denně při úporném kašli, nachlazení, průjmu, nechutenství a pro uklidnění.
Komentáře
Nebyly přidány žádné komentáře.