Popis: Cibule je dvouletá bylina, známá zelenina. Dlouhé úzké duté listy a nadmutá dutá lodyha s kulovitým květenstvím vyrůstají ze zásobního orgánu - zpravidla kulovité dužnaté cibule. Má typickou dřáždivou chuť a vůní, způsobenou směsí silic. Podobně vypadá a působí šalotka (allium ascalonicum), je však vytrvalá, cibule má menší a vyrůstající v trsech, jemnější chuti.
Výskyt: Cibule kuchyňská je v romanitých odrůdách pěstována na zahrádkách.
Sbíraná část: Cibule, list.
Doba sklizně: Na jaře se sklízí jarní cibulka (zelenačka), listy v průběhu léta, obojí v dopoledních hodinách. Dozrálá cibule se sklízí v červenci až srpnu, jakmile začnou listy polehávat, a to za suchého dne, jestliže stojí Luna v Býku, Panně či Kozorohu. Vytrhané cibule se nejprve nechají několik dní ležen na záhonu, pak po ushcnutí vnějších slupek se v suché místnosti, kde nemrzne, uskladňují na zimu.
Užití: Cibule obsahuje mnoho účinných látek (nejznámější jsou silice a antibakteriálně působící fytoncidy), díky nimž má mnohostranné účinky, známé již od pradávna. Snižuje vysoký krevní tlak, prospívá při zánětu ledvin, odstraňuje otoky a vodnatelnost. Celkově posiluje žaludek, podporuje zažívání, upravuje nadýmání. Zmírňuje chrapot, zánět plic, zahlenění dýchacích cest. Používá se i zevně k obkladům na vředy a zatvrdlá místa na těle, ztuhlé klouby, na omrzliny. Cibulová šťáva podporuje růst vlasů, tlumí otok a svědění po včelím bodnutí, zastavuje krvácení z nosu, podána vnitřně tlumí kašel. Jako zelenina je cibule v kuchyni nenahraditelná.
Recept: Cibulová tinktura - stejný díl cibulové šťávy smíchejte s čistým alkoholem (z lékárny). Ponechte stát v teplé místnosti 10 dnů, pak přefiltrujte. Užívejte 3x denně 10 až 12 kapek na podporu trávení, na uvolnění zácpy, při bolesti břicha, rýmě, kašli, bolesti hlavy. Tinkturou můžete potírat i ztuhlé klouby. Při nachlazení, kašli a zánětech dýchacích cest užívejte po lžičkách směs dvou dílů cibulové šťávy s jedním dílem medu.
Komentáře
Nebyly přidány žádné komentáře.