Vyhledávání

Menu

Sponzoři

BlogMat - Banner 88x31
Kategorie: Bylinky

Česnek kuchyňský, česnek setý

Popis: Vytrvalá bylina, jejíž cibule se skládá z podlouhlých dílků (stroužků). Lodyhy dorůstají do výšky 40 cm. Listy jsou úzké a ploché, žlábkovité. Květenství je kulovité, řídké, složené z bělavých kvítků a rozmnožovacích pacibulek, v mládí obalené listenem (toulcem) protaženým do špičky. Celá rostlina má charakteristickou vůni a ostou chuť.

Výskyt: U nás se hojně pěstuje na zahradách jako typická, nenahraditelná zelenina.

Sbíraná část: Cibule.

Sběr a sušení: Cibule česneku se sklízejí v době vadnutí natě, zpravidla v červenci až srpnu, stojí-li Luna v Býku, Panně nebo Kozorohu. Nesuší se, pouze se nechají oschnout. Zbaví se natě a uskladní na chladném místě.

Užití: Česnek se nejvíce užívá v kuchyni jako zelenina. Pro vysoce příznivé účinky jej zařazujte do jídelníčku co nejčastěji. Posiluje činnost celého organismu. Má silné antibakteriální a antimykotické (protiplísňové) účinky. Zlepšuje krevní oběh, podporuje proudění lymfy. Rozšiřuje a čistí cévní systém, uklidňuje rytmus srdce a podporuje jeho činnost, tím reguluje krevní tlak. Snižuje hladinu cholesterolu, reguluje střevní mikroflóru, zpomaaluje proces staarnutí. Zvyšuje tvorbu mužských a ženských hormonů aa zlepšuje sexuální činnost. Dezinfikuje celý zažívací trakt, podporuje činnost střev. Reguluje hladinu cukru v krvi, proto je příznivý pro diabetiky. Po konzumaci má člověk páchnoucí dech, který se nedá odstranit, a pach je cítit i z pokožky, ale vlastnosti česneku se nedají nahradit, ani česnekovými tabletami. Nejúčinnější je čerství česnek!

Recept: Tři rozdrcené stroužky česneku, šťavu z půlky citronu a dvě špetky soli dejte do 150 ml vody a smíchejte. Vypijte. Užívejte, když vám vyskočí tlak nebo 3x týdně na zlepšení činnosti střev.

print Formát pro tisk

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.