Popis: Jednoletá rostlina, velmi úhledná, statná, vysoká až 60 cm, s chlupatou dutou lodyhou. Listy jsou šťavnaté, velké, šedozelené, štětinatě chlupaté. Brutnák kvete od června do září zářivě modrými, někdy bílými hvězdičkovitými květy.
Výskyt: Pochází ze Středomoří, u nás se pěstuje v zelinářských zahradách, někdy zplaňuje.
Sbíraná část: Nať.
Sběr a sušení: Nať se sbírá po rozkvětu, od počátku června do září, v slunečných dnech v posledních hodinách po uschnutí rosy, stojí-li Luna v Raku, Štíru či Rybách. Suší se ve stínu, krátkodobě na slunci. Teplota při umělém sušení nesmí překročit 40 stupňů. Usušená bylina má vůni a chuť po okurkách.
Užití: Brutnák se používá k zastavení infekce hlavně v močovém ústrojí - ledvinových klubičcích, močovém mechýři, močové trubici. Dále se používá k odplavení škodlivých látek při revmatismu a při srdečních chorobách provázených zadržováním vody. Má antidepresivní účinky a tlumí podráždění. Samotnou drogu užívejte krátkodobě, ve směsích lze užívat neomezeně. Obklady fungují příznivě na popáleniny a různé defekty kůže, uklidňují záněty. Čerstvé mladé listy mají okurkovou chuť, přidávají se do salátů a polévek, k jogurtům a smetanovým sýrům.
Recept: Odvar - 20g natě brutnáku nasypte do půl litru studené vody, uvěďte do varu a vařte dvě až tři minuty. 10 minut vyluhujte zakryté a pak sceďte. Pijte 2x denně mezi jídly při revmatických potížích. Nálev - je vhodný při zánětu plic. Polévkovou lžíci drogy přelijte sklenicí vroucí vody, zakryjte a nechte 10 minut vyluhovat, pak sceďte a pijte 3x denně mezi jídly. Pro jarní očistnou kůru pijte nálev po dobu tří týdnů.
Komentáře
Nebyly přidány žádné komentáře.